Zdeněk Procházka

Počet vstřelených branek za reprezentaci: 1
Klubová hráčská kariéra 1946 - 1952 Viktoria Žižkov
1952 - 1961 Sparta Praha

S fotbalem začínal ve Viktorii Žižkov, ve které si zahrál Státní ligu. Ve svých čtyřiadvaceti letech zamířil do pražské Sparty, v níž během osmi prvoligových ročníků dvakrát vyhrál mistrovský titul. Na závěr kariéry se vrátil do Viktorie Žižkov. Houževnatý, tvrdý krajní záložník odehrál v československé nejvyšší soutěži 188 utkání a vstřelil 17 branek.

Procházkův první zápas v reprezentačním dresu se datuje do roku 1953. Utkání Mezinárodního poháru v italském Janově ale před pětasedmdesáti tisíci diváky skončilo prohrou 0:3. V následujícím roce se tehdy sparťanský záložník zúčastnil MS ve Švýcarsku, zde ale do bojů nezasáhl. V témže roce nastoupil pouze do přátelského utkání proti Maďarsku. Hned čtyři starty si Procházka připsal v roce 1955 a hned v úvodním utkání tohoto roku otevřel skóre při utkání Mezinárodního poháru proti Rakousku. Byla to jeho jediná reprezentační branka. Celkem v národním týmu nastoupil do osmi utkání a jedenkrát skóroval.

Zdeněk Procházka zemřel v roce 2016 ve věku 88 let.

text zpracoval Ondřej Nejedlo