Svatopluk Pluskal

Klubová hráčská kariéra 1951 Svit Gottwaldov
1952 - 1966 Dukla Praha
1966 - 1967 LIAZ Jablonec

To, že Svatopluk Pluskal bude vynikajícím fotbalistou, věděli už ve Zlíně, kde tento vysoký, šlachovitý blonďák s fotbalem začínal. Působil tam až do nástupu na vojnu a v jedné sezóně si tam také zahrál nejvyšší soutěž. Velký univerzál, který mohl nastupovat v útoku, záloze i v obraně rukoval do ATK Praha (dnešní Dukla Praha), kam si jej vyhlédl trenér Vejvoda. Zde se potkal s Josefem Masopustem a zde také strávil nadmíru úspěšných patnáct prvoligových sezón!

Pluskal byl technicky zdatným hráčem, měl dokonalý cit pro okamžitý vývoj situace, uměl jedinečným způsobem obrat soupeře o míč skluzem. Málokdy byl jeho zákrok posouzen jako faul, neboť dokázal přesně vystihnout okamžik, kdy soupeři míč čistě odebrat. Měl výbornou fyzičku, velmi dobře hlavičkoval. Byl bojovníkem k pohledání, který nesnášel porážky a na trávníku by nechal doslova duši. S Masopustem a Novákem vytvořili v pražské Dukle takzvanou svatou trojici.

Na klubové scéně se stal osmkrát mistrem Československa, čtyřikrát vítězem Amerického poháru. Sportovní kariéru dohrál v druholigovém Jablonci nad Nisou. V nejvyšší soutěži odehrál 282 utkání a nastřílel 37 branek.

V národním týmu debutoval v roce 1952 v přípravném utkání v Rumunsku. Československo tehdy prohrálo 1:3, Pluskal se ale v tomto zápase blýskl gólem. Paradoxně se už jindy v národním týmu netrefil. Jedenkrát nastoupil na MS 1954 v neslavném utkání, ve kterém národní tým prohrál s Rakouskem 0:5. Byl nedílnou součástí kvalifikačního kádru na MS 1958, tam si také následně zahrál. Největšího úspěchu se dočkal na MS 1962 v Chile, odkud si přivezl stříbrné medaile. Byl tak u historického okamžiku československé reprezentace, v níž měl v té době velice stabilní pozici. Nastoupil též do kvalifikace na ME 1964 či MS 1966, na velký turnaj se už ale nepodíval. Právě prohrou 0:1 s Portugalskem v kvalifikaci na MS 1966 se s dresem se lvíčkem rozloučil. Odehrál 56 zápasů a vstřelil 1 branku.

V roce 1963 byl vybrán do mužstva světa, společně s Josefem Masopustem a Jánem Popluhárem, které se postavilo Anglii v rámci oslav sto let anglického fotbalu. O rok později si zahrál proti Jugoslávii ve výběru Evropy. V roce 1965 si pak zahrál za „mužstvo snů“ při rozlučce nejstaršího anglického fotbalisty sira Matthewse. V roce 1962 svým gólem rozhodl finále Amerického poháru proti týmu FC America.

Po skončení aktivní hráčské kariéry se stal trenérem. Bohemians Praha dovedl z druhé nejvyšší fotbalové soutěže do první ligy, trénoval také Škodu Plzeň. Působil též na Kypru, kde vedl tým Enosis Neon Paralimni.

Svatopluk Pluskal zemřel v roce 2005 v Ústí nad Labem ve věku 74 let.

text zpracoval Ondřej Nejedlo