Milan Luhový – 60

1. 1. 2023

Milan Luhový – 60Milan Luhový – 60

Na Nový rok slaví kulaté životní jubileum 60 let někdejší obávaný útočník bratislavského Slovanu a pražské Dukly, člen Klubu ligových kanonýrů týdeníku GÓL Milan Luhový.

Za „belasé“ nastupoval v letech 1981-1984, na Julisce působil do roku 1990, kdy odešel do zahraničí. Byl dvojnásobným králem střelců československé ligy v roce 1988 (24 branek) i rok později (25 gólů).

Celkem má na kontě 143 ligových branek, tu první vstřelil 14. března 1982 v bratislavském derby Slovan-Inter (3:2), stovku završil 7. března 1990 pro změnu v malém pražském derby Dukla-Bohemians (2:0). Poslední trefu v nejvyšší soutěži zaznamenal 10. prosince 1994 v dresu belgického St. Truiden ve venkovním utkání s Bruggami (4:1).

Před tímto závěrečným angažmá hrával za Sporting Gijón, St. Étienne a PAOK Soluň. Za čs. národní tým nastoupil v letech 1982-1991 v 31 zápasech, v nichž vstřelil sedm branek. Představil se s ním také na mistrovství světa 1990 v Itálii, kde pečetil svým gólem výhru 5:1 ve vstupním utkání ve skupině proti USA.

Členem prestižního „Klubu 100“ je i jeho o čtyři roky mladší bratr Ĺubomír Luhový (108 gólů), který rovněž hrál v letech 1990-1993 za reprezentaci.