Gratulace Arnoštu Pazderovi

20. 9. 2019

Gratulace Arnoštu PazderoviGratulace Arnoštu PazderoviPředseda správní rady Nadace fotbalových internacionálů Antonín Panenka a její výkonný ředitel Martin Říha přijeli do Mnichovic pogratulovat bývalému československému reprezentantovi Arnoštu Pazderovi k nedávným devadesátým narozeninám, které oslavil 16. září.

Patřil ke klasickým rychlonohým pravým křídlům, odehrál za národní tým v letech 1952-1958 devatenáct mezistátních utkání a vstřelil tři branky. Nezapomenutelný byl zejména jeho slalom z půlky hřiště, zakončený gólem, v památném utkání v květnu 1956 v Budapešti, kde Československo zvítězilo nad jedním z tehdy nejlepších týmů světa Maďarskem 4:2 a připravilo mu první domácí porážku po dlouhých třinácti letech. V srpnu téhož roku se zúčastnil historického zájezdu do Brazílie, kde odehrál oba zápasy, v nichž reprezentace senzačně zvítězila 1:0 a v odvetě prohrála 1:4.

Dlouhá léta oblékal dres pražské Sparty, se kterou získal dva mistrovské tituly. V ligovém ročníku 1952, který se hrál podle sovětského vzoru systémem jaro-podzim, pod názvem Spartak Praha Sokolovo, a pak na sklonku své úspěšné kariéry v sezoně 1964/1965, kdy letenský klub již opět pod původním názvem poprvé vedl trenér Václav Ježek.