Cena dr. Václava Jíry pro Plasse a Máčalu

5. 5. 2020

Cena dr. Václava Jíry pro Plasse a MáčaluCena dr. Václava Jíry pro Plasse a Máčalutext částečně převzat z fotbal.cz

Fotbalová asociace České republiky rozhodla o udělení prestižní ceny dr. Václava Jíry za rok 2019 pro Františka Plasse, legendu plzeňského fotbalu a bývalého jedenáctinásobného reprezentanta. Stejného ocenění se dostalo i bývalému trenérovi národního týmu Milanu Máčalovi.

František Plass s fotbalem začínal v Plzni a tomuto městu zůstal jako hráč věrný po celou kariéru, a to i přesto, že přicházely nabídky na přestup ze slavnějších i kvalitnějších klubů. V týmu Škoda Plzeň, předchůdci dnešní Viktorie, odehrál čtrnáct let a v lize nastoupil k 163 zápasům, ve kterých dal z pozice libera 16 branek. Jeho bilance mohla být až dvojnásobná, protože prakticky polovinu kariéry Františka Plasse působila Škodovka ve druhé lize. O jeho hráčských kvalitách svědčí, že se dokázal dostat do národního týmu, ve kterém odehrál jedenáct utkání, pomohl k postupu na MS 1970, ale do Mexika nebyl nominován. V roce 1968 hrál i ve slavném utkání proti Brazílii, které Československo vyhrálo 3:2. V tomto roce byl i čtvrtý v anketě Fotbalista roku. Po skončení kariéry se věnoval trenérské práci, ve dvojici s Jiřím Lopatou se jim podařil husarský kousek, dostali RH Cheb poprvé v historii do první ligy. Už v roli hlavního trenéra působil ve Škodě Plzeň, trénoval Chomutov, Blšany, pražskou Duklu, Ústí nad Labem, znovu Cheb, Karlovy Vary a Tachov. Svůj život věnoval fotbalu v západočeském regionu a stal se nejen místní fotbalovou legendou.

Milan Máčala se stal trenérem národního po Mistrovství světa 1990 v Itálii a vedl jej ve 24 utkáních s bilancí deset výher, sedm remíz a sedm proher. Posléze se stal uznávaným propagátorem českého fotbalu a jeho trenérské školy v zahraničí, a to zejména v zemích Perského zálivu. Trénoval tam šest klubů a působil u šesti reprezentací, konkrétně Kuvajtu, se kterým vyhrál v roce 1997 mistrovství zemí Perského zálivu, Spojené arabské emiráty, znovu Kuvajt, Saúdskou Arábii, Omán a Bahrajn, se kterým mu o jediný gól unikl postup na mistrovství světa 2010 v Jižní Africe.

Vedle dvou osob úzce spojených s národním týmem byl oceněn též sportovní novinář Zdeněk Pavlis, předseda klubu sportovních novinářů a autor publikací jako Králové fotbalu a Klub ligových kanonýrů. K předání cen mělo dojít 5. května, nicméně s ohledem na probíhající pandemickou krizi bude FAČR hledat jiný vhodný způsob předání cen.