Smutná zpráva: odešla legenda českého sportu Josef Masopust

Smutná zpráva zasáhla celou českou sportovní veřejnost. Vicemistr světa z roku 1962, držitel Zlatého míče a český fotbalista století zemřel po dlouhé a vážné nemoci ve věku 84 let.

„Je to nesmírně smutná zpráva a tímto chci vyjádřit upřímnou soustrast celé rodině. Josef Masopust byl jedinečnou osobností na trávníku i mimo hřiště a jeho skon se mě osobně nesmírně dotknul. Je to zcela nenahraditelná ztráta,“ uvedl předseda FAČR Miroslav Pelta.

Generální sekretář FAČR Rudolf Řepka považuje Masopustův skon za jednu z nejsmutnějších zpráv pro český fotbal v historii vůbec. „Josef Masopust byl opravdovou legendou nejen českého, ale i světového fotbalu, a takových je opravdu jen velmi málo. Jeho odkaz včetně fenomenálních výkonů a rytířského chování by měl být vzorem pro všechny hráče,“ uvedl Řepka.

Právě Rudolf Řepka spolu s šéfem UEFA Michelem Platinim o víkendu Josefa Masopusta navštívili v jeho pražském bytě. „Narodil jsem se v době, když už byl pan Masopust vynikající fotbalista. Obdivovali ho moji rodiče, tvořil dějiny, byl můj vzor.“ řekl Michel Platini.

"Josef Masopust byl nejlepší český fotbalista všech dob. Pro mě i ostatní byl vzorem. Byl to nejen skvělý fotbalista, ale hlavně člověk, s obrovským přesahem za hranice. Všichni znají příběhy z jeho života, jako byla ta s Pelém na mistrovství světa 1962, proto ho obdivují," poklonil se Josefu Masopustovi také Pavel Nedvěd.

masopust_5_1

V letech 1954 – 1966 sehrál Josef Masopust za Československo šedesát tři oficiálních mezistátních zápasů. Mnohé z nich psaly, a velmi často jeho velkou zásluhou, ty nejslavnější kapitoly do dějin československého, respektive českého fotbalu. V roce 1960 byl hráčem reprezentačního mužstva, které získalo třetí místo na mistrovství Evropy ve Francii. Kariéra Josefa Masopusta však nepochybně vyvrcholila v následujících letech. V roce 1962 patřil k hlavním strůjcům jednoho z největších úspěchů naší kopané – druhého místa na mistrovství světa v Chile. Brazílii, se kterou jsme sehráli nezapomenutelné finále, vstřelil Josef Masopust první gól zápasu. Byl to jeden z vrcholů obdivuhodné kariéry, jemuž se po životní třicítce zaslouženě dostalo takových poct jako do té doby žádnému českému fotbalistovi. A několik dalších desetiletí ani po něm.

Půl roku po skončení světového šampionátu v roce 1962 se Josef Masopust stal držitelem nejprestižnějšího fotbalového ocenění. Zlatého míče, udělovaného nejlepšímu hráči Evropy. Získal jej jako první „neútočník“, jako první hráč z Československa a z celé východní Evropy. V letech 1963 – 1965 hrál Josef Masopust dvakrát za vybrané mužstvo světa, jednou za vybraný tým Evropy. Po boku dalších tehdejších fotbalových velikánů jakými byli Eusébio, Alfredo di Stéfano, Raymond Kopa, Denis Law, Francisco Gento, Ferenc Puskas, Uwe Seeler, Lev Jašin, Karl-Heinz Schnellinger a řada dalších.

Jako vůbec prvnímu našemu fotbalistovi bylo Josefu Masopustovi, ovšem už na samém sklonku jeho kariéry, v roce 1968 a v jeho 37 letech, umožněno zahraniční angažmá. Své poslední dvě fotbalové sezóny strávil jako aktivní hráč v Belgii.

Na hráčskou kariéru Josefa Masopusta navázala úspěšná práce trenérská. Jejími dominantami byl titul ligového mistra jím trénovaného týmu Zbrojovky Brno v roce 1978, a vedení národního mužstva Československa v letech 1984 – 1987. Významná bylo i jeho trenérské působení v zahraničí, v Belgii a v Indonésii.

Josefa Masopusta vysoce uznávali a obdivovali i ti nejvýznamnější a nejrespektovanější světoví hráči. S mnohými z nich navázal hluboká celoživotní přátelství. Brazilec Pelé, označovaný samotným Josefem Masopustem a mnohými odborníky za vůbec nejlepšího fotbalistu všech dob, o něm mimo jiné řekl: „Masopust hrál jako Brazilec. Vypadal, choval se a hrál, jako by se narodil u nás. S míčem byl opravdu skvělý.