Setkání účastníků ME76 se vydařilo-hráče přijal i prezident

V úterý 21.6.2016 začalo v Hotelu Zámku Berchtold setkání účastníků fotbalového ME 1976, které vyvrcholilo následující den přijetím u prezidenta ČR Miloše Zemana.

Do malebné vesničky Kunice nedaleko Prahy nakonec dorazilo hned dvanáct držitelů zlatých medailí z Bělehradu. Nechyběli Viktor, Panenka, Dobiáš, Nehoda, Švehlík, Vencel, Štambacher, D. Herda, Pivarník, Čapkovič, Jurkemik a Michalík. V šestnáct hodin začala akce setkáním a besedou s několika desítkami fanoušků, kteří se přišli pozdravit s legendárním týmem. Součástí besedy byla i vědomostní soutěž pro návštěvníky setkání, ve které mnozí prokázali patřičnou znalost fotbalové historie. Odměnou za přesné odpovědi jim pak byla publikace vydaná ke čtyřicátému výročí tohoto skvělého úspěchu podepsaná všemi internacionály.

autogramida2

Hned poté následovala neformální tisková konference, ve které aktéři setkání vzpomenuli nejen na zážitky z Bělehradu, ale také se rozhovořili o svých současných aktivitách či glosovali výsledky týmů na právě probíhajícím Mistrovství Evropy ve Francii. Nejaktivněji v tomto ohledu vystupovali Karol Dobiš a Jožo Čapkovič, kteří svými komentáři mnohokrát pobavili všechny přítomné.

První část odpoledne byla tak ukončena po více než třech hodinách a bývalí reprezentanti se mohli odebrat ke společné večeři. Jako hlavní chod se podávala vyhlášená místní svíčková připravovaná šéfkuchařem hotelu. Součástí slavnostní večeře bylo pak předání ocenění bývalým reprezentantům. Kromě finanční odměny a publikace k ME76 si tak fotbalisté odnesli i pozlacenou minci vydanou ve speciální emisi k ME 1976, kterou hráčům předal ředitel České mincovny Aleš Brix. Generální ředitel společnosti Alkom Václav Růžička předal dále víkendové poukazy do Hotelu Berchtold a internacionálové obdrželi i vázu s vyobrazením obou hradů v Praze a Bratislavě a se symbolickou čtyřicítkou jako připomínkou tohoto historického úspěchu.

mince_76

První den setkání zakončili pozvaní společným sledováním fotbalového utkání ČR-Turecko v rámci ME2016. A ikdyž výsledek nedopadl úplně podle představ všech přítomných, na dobré náladě se to nakonec příliš neprojevilo.

Fotbalové legendy přijal i prezident

Ve středu v jedenáct hodin se internacionálové dočkali dalšího ocenění, když byli na pražském hradě přijati prezidentem ČR Milošem Zemanem. Po úvodním oficiálním setkání, na kterém předseda Nadace fotbalových internacionálů Antonín Panenka předal prezidentovi pozlacenou minci a vázu připravenou speciálně k setkání fotbalových legend, následovalo další neformální posezení za zavřenými dveřmi, na kterém všichni zúčastnění včetně prezidenta živě diskutovali o fotbalové problematice.

prezident4

Na závěr zavítali bývalí fotbalisté do restaurace Parnas, kde bylo celé setkání účastníků fotbalového ME 76 ukončeno slavnostním obědem.

Nadace fotbalových internacionálů touto cestou děkuje všem partnerům a sponzorům, bez kterých by se toto vyjímečné setkání nemohlo uskutečnit:

- Fotbalová asociace České republiky

- Hotel Zámek Berchtold