Pamětní mince připomenou vicemistry světa z Chile 1962

Jablonecká Česká mincovna rozšířila sérii mincí věnovanou legendám československého a českého fotbalu o další hráče. Po úspěšné emisi s Josefem Masopustem je nyní do zlata a stříbra vyobrazený Josef Kadraba a Jan Lála, vicemistři světa z Chile 1962. V sérii vyjde celkem 11 fotbalistů ze třech slavných generací, které pro Československo a později Českou republiku vybojovali na světových a evropských šampionátech cenné kovy.

Série vzniká ve spolupráci České mincovny a Nadace fotbalových internacionálů, jejímž posláním je pečovat o bývalé reprezentanty, kteří v minulé éře šířili jméno našeho fotbalu. „Myšlenka propojit Mincovnu a Nadaci společným projektem vznikla v minulém roce a byla veřejností velmi dobře přijata, díky velkému zájmu jsme mohli z prodeje první a částečně druhé mince předat Nadaci přes 120 tisíc korun. Celkově naše ambice dosahují jednoho milionu korun z prodeje celé série jedenácti mincí,“ uvedl Lukáš Jokl, marketingový manažer České mincovny.

Josef Kadraba vstřelil v semifinále proti Jugoslávii první gól utkání a napomohl tak výhře Československé reprezentace 3:1. Za reprezentaci odehrál v letech 1958–63 celkem 17 zápasů a dal 9 gólů. Jan Lála, v té době ještě neznámý mladík, se na mistrovství blýskl, když s přehledem ubránil uznávaného španělského útočníka Genta při naší výhře 1:0. Celkem v letech 1962 – 67 odehrál se lvíčkem na hrudi 37 utkání a vstřelil 1 gól.

Pamětní mince těmto dvěma fotbalistům vytvořili Petr Horák a Asamat Baltaev. První jmenovaný je medailérem a zároveň pedagogem vyšší odborné školy, která vychovává novou generaci autorů pamětních mincí a medailí. Druhý je pak úspěšným absolventem, který má na svém kontě vítězství v prestižní výtvarné soutěži České národní banky.

Obě mince budou vyraženy ve zlaté a stříbrné variantě. Zlaté budou vyraženy z 1/4 trojské unce ryzího zlata a vyjde jich pouhých 200 kusů, cena jedné je stanovena na 10 950 Kč. Stříbrných o váze 29 gramů vyjde 500 kusů a zákazník za ně zaplatí 1 450 Kč. Další mince vychází v srpnu letošního roku a objeví se na ní legendární brankář Ivo Viktor, mistr Evropy z roku 1976. V sérii v příštích dvou letech nebudou chybět taková jména jako Antonín Panenka, Karel Poborský nebo Pavel Nedvěd.

Více informací naleznete na internetových stránkách fotbal.ceskamincovna.cz.

***

Česká mincovna sídlící v Jablonci nad Nisou svým vznikem navázala na dlouholetou tradici ražby mincí na území Čech, Moravy a Slezska. České mince vyrábí od roku 1993, od závěru roku 1994 vyrazila všechny dosavadní stříbrné a zlaté mince a od roku 1996 i všechny oběžné mince České republiky vydávané Českou národní bankou. Rozvíjí vlastní výrobu mincí a medailí, zabývá se také distribucí zlatých investičních slitků. V říjnu 2012 zprovoznila svůj vlastní investiční portál ČM AURUM.