Na Strahov dorazily smutné zprávy

1.11.2018

Dvě velmi smutné zprávy dorazily v uplynulých dnech do kanceláře nadace. Ve věku 93 let zemřeli Ladislav Müller a ve věku 86 let Tadeáš Kraus.

Ladislav Müller byl znám jako rychlý a průbojný hráč s čichem na góly. S fotbalem začínal ve Slavoji Hloubětín. V nejvyšší soutěži hrál za Bohemians Praha (1946-48), ATK Praha (1948-49), Sokol Železničáři Bohemians Praha/Spartak Stalingrad (1949-54) a Dynamo/Slavii Praha (1957-58). Ve 123 ligových zápasech vstřelil 68 gólů. V roce 1952 reprezentoval ve 3 utkáních a vstřelil 2 góly.

Tadeáš Kraus byl technicky i rychlostně vybavený útočník. Jeho sportovní začátky jsou spojeny s SK Třinec. V 1. lize hrál za Křídla vlasti Olomouc (1953-54), ÚDA Praha (1955) a vrchol kariéry zažil ve Spartaku ČKD Sokolovo/Spartě Praha (1956-66). Ve 237 ligových zápasech vstřelil 69 gólů. Byl mistrem ligy 1965. Za reprezentaci nastoupil ve 23 utkáních a dal 6 gólů. Byl účastníkem MS 1954 a MS 1958. V roce 2000 převzal Cenu dr. Václava Jíry.

Český fotbal v Ladislavu Müllerovi a Tadeáši Krausovi ztrácí významné osobnosti. Nadace fotbalových intenacionálů vyjadřuje všem pozůstalým upřímnou soustrast.