Jubilanti se sešli na Smíchově

14.6.2017

Významného životního jubilea osmdesáti let se v těchto dnech dožívají bývalé opory Dukly Praha Jan Brumovský a Josej Vacenovský. Mezi oslavenci nechyběli ani šedesátník Jiří Ondra a padesátník Václav Němeček. Opožděně pak nadace gratulovala i Petru Holotovi.

Mezi gratulanty pochopitelně nemohl chybět ani předseda správní rady Nadace fotbalových internacionálů Antonín Panenka, který všem jubilantům předal při slavnostním obědě v restauraci Erpet na pražském Smíchově tradiční dárky.

Jan Brumovský utkvěl svým příznivcům jako rychlonohé pravé křídlo. Celou svoji prvoligovou kariéru strávil v dresu pražské Dukly (1957-70). Ve 229 ligových utkáních dal 42 gólů a získal titul mistra ligy v letech 1958, 1961, 1962, 1963, 1964 a 1966. V Dukle Praha působil posléze jako trenér u A - týmu i u mládeže a v roce 1980 získal bronzové medaile na ME jako asistent trenéra Vengloše. Za reprezentaci nastoupil ve čtyřech zápasech, s olympijským týmem ČSSR získal stříbrnou medaili na OH 1964.

Brumovsk80

Brumovsk_trofej

Josef Vacenovský začínal s fotbalem v Ratíškovicích. Jeho prvoligová kariéra je bez vyjímky spjata s Duklou Praha(1956-69), s níž zažil neslavnější okamžiky. Ve 271 ligových zápasech nastřílel tento rychlý útočník 67 gólů, mistrem ligy byl v letech 1958, 1961, 1963, 1964 a 1966. V letech 1969-71 si zahrál v Belgii za ARA La Gantoise, v letech 1971-72 pak za KSC Lokeren. Reprezentoval v jednom utkání, jako náhradník se zúčastnil i ME 1960.

Vacenovsk80

Sebevědomý ofenzivní levý obránce Jiří Ondra začínal s fotbalem v Uherském Hradišti, přes Spartak Kunovice a Duklu Tábor se poté dostal do vršovických Bohemians (1978-87), kde nastoupil ke 213 ligovým zápasům, ve kterých vstřelil 19 gólů. V roce 1983 se stal mistrem ligy. Kariéru zakončil v Rakousku v klubech Austria Vídeň a First Vienna. Se lvíčkem na prsou nastoupil ve 20 utkáních, neskóroval.

Ondra60

Václav Němeček je znám pro svoji vytříbenou techniku a tvůrčí schopnosti. S fotbalem začínal v Hradci Králové (1977-85). V letech 1985-92 oblékal dres pražské Sparty. Byl mistrem ligy 1987, 1988, 1989, 1990 a 1991. Velkého renomé si vydobil při svém zahraničním angažmá ve francouzském FC Toulouse (1992-95), v letech 1995-97 působil i ve švýcarském Servette Ženeva. Závěr svoji profesionální kariéry ověnčil titulem v čínské lize s týmem Dalien Wanda v roce 1999. Za reprezentaci nastoupil v 60 zápasech, vstřelil 6 gólů. Účastnil se MS 1990 a stříbrného ME 1996.

Nmeek50

Petr Holota začínal s fotbalem ve VS Tábor. V první lize nastupoval tento pracovitý záložník i obránce postupně za Bohemians Praha (1987-91), Slavii Praha (1991-92) a Viktorii Žižkov (1992-2001). Ve 290 ligových utkáních dasl 22 gólů. Reprezentoval v jednom zápase. Po skončení aktivní hráčské kariéry přešel k trénování, působil např. u rezervního týmu Viktorie Žižkov.

Holota50

Bru_Vac_Nm_Ond_Hol