Československé fotbalové legendy na stříbrných a zlatých mincích

Pamětní mince s podobiznou Josefa Masopusta, držitele Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy 1962, byla slavnostně uvedena do prodeje. Jde o první z jedenácti dílů sběratelské série Československé fotbalové legendy, která bude v následujících třech letech čítat zlaté a stříbrné mince dalších deseti slavných borců.

Česká mincovna společně s Nadací fotbalových internacionálů vytvořila imaginární hvězdnou jedenáctku. Následovat budou mince s Kadrabou, Lálou, Viktorem, Dobiašem, Panenkou, Nehodou, Kadlecem, Poborským, Nedvědem a Kollerem. Každý z jedenácti slavných hráčů české fotbalové historie bude vyobrazen ve zlaté i stříbrné verzi.

Panenka_Viktor_na_TK

„Viděl jsem zatím jen návrh mince a vypadám na ní jako živý. Jen by to chtělo vyretušovat vrásky," smál se Ivo Viktor, legendární brankář, jenž pomohl ke zlatu z mistrovství Evropy 1976. „Myslím, že jde o raritu. Nemám informace o podobné sběratelské edici jinde ve světě. Sám mám kamarády, kteří podobné záležitosti sbírají a už mám několik objednávek," doplnil Antonín Panenka, rovněž mistr Evropy z Bělehradu.

Mince_Masopust_z_TK

Jedenáct vybraných hráčů tvoří výlučně žijící fotbalisté, protože autoři museli zohlednit i autorská práva. „Jde o dobrou sestavu, byť jen virtuální. Všichni vybraní byli skvělí fotbalisté," přemítal Viktor, který by se při reálném nasazení za deseti vyvolenými muži zřejmě hodně zapotil. „V brance bych to měl těžké. Je to hodně ofenzivní tým. Určitě by se líbil Pavlu Vrbovi," připomínal Viktor, že současný reprezentační trenér se nijak netají láskou k útočnému pojetí.