Bývalí reprezentanti slavili na Smíchově

22.10.2018

V předposledním říjnovém týdnu hostila smíchovská restaurace Erpet bývalé reprezentanty, kteří se v letošním roce dožili významných jubileí. A jak už se stalo tradicí, mezi oslavenci nechyběl ani předseda správní rady Antonín Panenka, který postupně poblahopřál Janu Lálovi, Františku Zlámalovi, Petru Radovi, Františku Strakovi a Romanu Vonáškovi.

Osmdesátiny oslavil Jan Lála. Bývalý vynikající pravý obránce začínal s fotbalem v Meteoru Žižkov. V 1. lize hrál za Dynamo Praha/Slavia a Duklu Pardubice. Ve 143 ligových zápasech dal 2 góly. Okusil také zahraniční angažmá ve švýcarském Lausanne Sport. Do podvědomí fanoušků se dostal svými výbornými výkony na MS 1962, zejména když jako neznámý mladík skvěle ubránil španělskou hvězdu Genta. Za reprezentaci nastoupil ve 37 utkáních a vstřelil jeden gól.

J.Lla

Sedmdesátiletý bývalý brankář František Zlámal začínal svoji kariéru ve Spartaku Hulín. V 1. lize hrál pouze za Slavii Praha. Na svém kontě má 206 prvoligových startů. Za reprezentaci nastoupil v jednom utkání (1977 výhra nad Tureckem 1:0). Po skončení brankářské kariéry dlouho působil ve Slavii jako kustod, trenér brankářů, masér i vedoucí mužstva.

Fr.Zlmal

Šedesátiletý bývalý krajní obránce i skvělý exekutor volných kopů Petr Rada začínal s fotbalem v TJ Libuš. Jeho kariéra je nejvíce spjata s Duklou Praha, kde působil v letech 1979-88. Působil i v zahraničí: Fortuna Düsseldorf, RW Essen, Toronto Blizard, SSV Regensburg. Ve 245 ligových utkáních dal 16 gólů. Byl mistrem ligy 1982. Za reprezentaci nastoupil v 11 zápasech a vstřelil 2 góly. Po skončení hráčské kariéry proslul jako trenér s temperamentní povahou. Kromě mnoha prvoligových klubů byl dva roky i trenérem reprezentace ČR.

P.Rada

Šedesátiny oslavil bývalý obránce a stoper František Straka. S fotbalem začínal V Dynamu České Budějovice. V 1. lize nastupoval pouze za Spartu Praha, celkem ve 223 zápasech vstřelil 10 gólů. Byl mistrem ligy 1984, 1985, 1987, 1988. Působil i v několika německých klubech: Borussia Mönchengladbach, Hansa Rostock, Wuppertal SV, Viktoria Köln. Za národní tým nastoupil ve 35 zápasech, gól nedal. Jako trenér působil v mnoha klubech u nás i v zahraničí. V jednom utkání vedl i reprezentaci ČR.

Fr.Straka

Bývalý velmi pohyblivý a technický záložník Roman Vonášek oslavil padesátiny. S fotbalem začínal v Sokole Bělčice, přes několik klubů se dostal do Škody Plzeň a následně do Sparty Praha. Ve 102 ligových utkáních dal 13 gólů. Byl mistrem ligy 1993, 1994, 1995. Působil i v belgických klubech KSC Lokeren, Cerle Bruggy a KV Mechelen. Za reprezentaci nastoupil v 8 utkáních.

R.Vonek

Jubilanti_jen18